Jedan, jedini i nimalo sličan drugim trekovima održan je jaskanski vinski „Jana Trek 2016“ u subotu 20. kolovoza. To je šesto izdanje ovog treka, a ujedno i osmo kolo Treking lige 2016.

Ovogodišnju manifestaciju pohodili su u rekordnom broju natjecatelji iz nekoliko zemalja, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, te iz cijele Hrvatske. Svi prijavljeni natjecatelji su se natjecali u tri različite kategorije znakovitog imena: Škropec na 15km, Gemišt na 25km i Čistak na 42km. Start i završetak utrke bio je u Prodindolu u Vinskoj kući Jana, a sam start utrke obilježilo je lutanje ponajprije po bregima plešivičko svetojanskog vinogorja, te Žumberku i Samoborskom gorju.

Upoznavanje ljepota prirode, ugostiteljske i turističke ponude Jaske i okolice ima za cilj ova sportska manifestacija. Veliki broj natjecatelja proveo je cijeli vikend na jaskanskom području što donosi povećani broj noćenja koja su bitna za turistički segment našeg grada i okolice.

„Ovakve utrke zasigurno imaju budućnost i postoji velika potreba za njima. Veliki broj ljudi želi upoznavati dijelove Hrvatske na ovakav način, jer im se uz sportsko natjecanje nudi i mogućnost upoznavanja ugostiteljske i turističke ponude određenog dijela naše zemlje“, poručio je predsjednik Društva za sport i rekreaciju „Jastreb extreme“ Mladen Budinšćak.

Organizator Društvo za sport i rekreaciju Jastreb extreme i ove godine se pobrinuo da svi natjecatelji iz Jaske nose lijepa sjećanja na utrku i druženje, te da svi budu oduševljeni gostoljubivošću domaćina i kvalitetom proizvoda koje su imali priliku isprobati.

Po kategorijama su pobijedili sljedeći natjecatelji:

 

Škropec (žene):

 1. Gabrijela Šalković (karlovac)
 2. Elza Božić (Zagreb)
 3. Katarina Gulaš (Đakovo)

Škropec (muški):

 1. Josip Domjančić (Jastrebarsko)
 2. Nenad Ostojić (Zagreb)
 3. Dinko Čulig (Ozalj)

Gemišt (žene):

 1. Ana Ježovita (Zagreb)
 2. Barbara Nežmahen (Krapina)
 3. Ivana Ivandija (Đurđevac)
Gemišt (muški)
1. Tihomir Kralj (Lojnica)
2. Tomislav Barkić
3. Siniša Roginić (Zabok)
 

Čistak (žene):

 1. Jelena Brezak ( Zabok)
 2. Petra Kontić (Zagreb)
 3. Jelena Sekelj (Varaždin)

Čistak (muški):

 1. Andraž Hribar (Slovenija)
 2. Damir Kligl (Osijek)
 3. Blaž Špiler (Slovenija)