hpd jastrebarsko grb

Hrvatsko planinarsko društvo "Jastrebarsko"

P.P. 20, 10450 Jastrebarsko
IBAN (HPB): HR9323900011100022332
OIB: 59176023901
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Uprava i voditelji

predsjednik: Jadranko Šeper 098/246221
tajnik: Marko Mikloušić

Broj članova

Od 1999. godine kada je udruga brojala 46 članova bilježi se kontinuirani rast članstva. 2008. godine udruga je sa 139 članova prvi puta nakon 1985. godine prešla 100 registriranih članova, dok ih je sa 31.12.2015. godine u udruzi registrirano čak 270.

Povijest kluba

Organizirano planinarenje u Jastrebarskom ima izuzetno dugačku tradiciju koja seže do 1878. g. kada je Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) kao jedinstvena planinarska organizacija u Hrvatskoj, imenovala u 11 gradova u Hrvatskoj, a među njima i Jastrebarsko, svog povjerenika. 1914. g. zbog sve većeg broja članova planinarskih organizacija u Jastrebarskom je osnovana podružnica HPD-a pod nazivom “Plešivica”. Nakon prekida svih aktivnosti tokom drugog svjetskog rata, 1949. osnovano je "Planinarsko društvo Jastrebarsko" u sastavu Planinarskog saveza Hrvatske, koje uspješno radi i danas.

Društvo je kroz cijelu povijest vrlo uspješno i aktivno, a što je rezultiralo izgradnjom planinarskog doma Žitnica na Japetiću (1951-1955. g.) kojim društvo i danas upravlja, zatim postavljanjem razglednih piramida na Plešivici 1957 g. i kao veliko priznanje 1960. kao nagradu za dobar i požrtvovan rad društva, Japetić dobiva staru sljemensku piramidu. Društvo osigurava sredstva za demontažu, prijevoz i ponovnu montažu piramide, te izgradnju temelja.

Društvo već 1933. g. organizira šestodnevni podod 17 jaskanskih planinara na Velebit, a što je u to vrijeme bio uspjeh vrijedan divljenja zbog prije svega loše prometne povezanosti, nedostatka infrastrukture, skromne opreme i slično.

U novijoj je povijesti vrlo zapažena ekspedicija Jaskanskih planinara na Kilimanjaro 1996. i 2011., zatim Mont Blanc 2006. i 2013., Großglockner 2005. i 2012. , Breithorn 2007. i 2014., Golem Korab u Makedoniji 2011., Erciyes u Turskoj 2012., te čak dvije ekspedicije na Durmitor 2013. Tu su i nebrojeni manje zapaženi vrhovi u susjednim zemljama i domovini.

Jaskanski su planinari izuzetno dobro rangirani i na državnoj razini, gdje već nekoliko godina drže uvjerljivo treće mjesto u ukupno osvojenim priznanjima i medaljama koje potvrđuju obilazak 151 kontrolne točke (vrha) u Hrvatskoj. Ova, može se reći krovna planinarska transverzala u Hrvatskoj, okuplja nekoliko tisuća planinara koji je obilaze, i činjenica da je u planinarskim razmjerima ovako malo društvo osvojilo toliko priznanja govori samo o velikom zalaganju i ljubavi Jaskanskih planinara prema ovom plemenitom sportu.

Jaskanski su planinari volonteri, vrlo marljivi i skromni, a trenutno održavaju više desetaka kilometara planinarskih staza, koje treba redovito očistiti od raslinja, osigurati opasne dijelove, obilježiti planinarskim markacijama i putokazima. Naše akcije uključuju i održavanje planinarskog doma Žitnica, uređenje livada oko doma i oko piramide na Japetiću, kao i sve ostale aktivnosti koje osiguravaju siguran prolazak planinara i izletnika.

Isto tako Jaskanski planinari aktivno sudjeluju kao suorganizatori drugim sportskim udrugama koje posjećuju Japetić, školuju svoje članove kako bi stekli znanja iz područja osnovnih planinarskih vještina i znanja, putem općih planinarskih škola, putem tečajeva za markaciste (obilježavanje) planinarskih staza, vodičkih tečajeva i slično.

Sve su ove aktivnosti i povijest društva opširno opisane u knjizi Jaskanska planinarska priča, autora Ive Karače čijom smo promocijom 2014. obilježili prvih stotinu godina osnutka prvog planinarskog društva u Jastrebarskom.

Dodatne informacije na web-u i kontakt

WEB: http://www.hpd-jastrebarsko.hr/
FB: https://www.facebook.com/groups/hpd.jastrebarsko
EMAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Potpuni popis izleta i aktivnosti pogledajte ovdje.

Fotografije

HPD Jastrebarsko Slika sa izleta

Slovenija-Logarska-dolina-Ojstrica

View more