Još se nije stišala nevjerica zbog odlaska u vječnost Krešimira Radića, kad nas je pogodila vijest o smrti njegovog dugogodišnjeg suigrača, još jedne istinske legende Nogometnog kluba Jaska, Stjepana Borkovića.

Stjepan Borković, popularni Bora, preminuo je nakon duge i teške bolesti u 70. godini života. Svoje prve službene nogometne utakmice, kao i Krešo Radić, odigrao je na tada popularnom školskom prvenstvu, na igralištu kraj danas ruševnog Japetićevog skladišta. No, za razliku od Kreše Radića, koji je kao dijete Rečke ceste prve nogometne korake učinio na livadama Centrale, Bora je kao dijete današnje ulice bana Tome Erdödyja, nogometno prohodao na igralištu iza Narodnog sveučilišta. Obojicu je na Sajmište pod okrilje Jaske doveo Nino Škrabe, Krešu 1966, a Boru 1967. Krešo i Bora, Jastrebovi od glave do pete, igrali su zajedno u juniorima, seniorima i veteranima.

Stjepan Borković Bora nastupao je za juniore Jaske od 1968. do 1970, za seniore od 1971. do 1977. i za veterane od 1986. do 1993. Tijekom 1990. i 1991. bio je asistent treneru kadeta i juniora Miljenku Kordiću. Svojem voljenom klubu godinama je služio kao oružar i redar, a posljednjih godina kao jedan od najvjernijih navijača. Na društvenim mrežama svakodnevno je slao poruke podrške svojim Jastrebovima koje je volio bezuvjetno i postojano.

Bora je bio nezamjenivi član legendarne momčadi Jaskinih juniora koja je 1970. osvojila treće mjesto u Hrvatskoj, a kao senior igrač šampionskog sastava koji se 1973. plasirao u Međuligu. Bio je jedan od najboljih stopera u povijesti kluba, nenadmašan u igri glavom, čvrst kao stanac kamen i neprelazan poput klisure. Iza lica mrkog vuka, redarstvenika i branitelja, krila se topla duša privrženog sina, supruga, oca, djeda, brata i vjernog prijatelja.

Bio je iznimno radostan i sretan 18. lipnja 2020, na proslavi 50. obljetnice velikog juniorskog uspjeha, kada se većina igrača tog zlatnog naraštaja okupila u jaskanskom restoranu "Lojzek", gdje im je sadašnji predsjednik kluba Marin Banković uručio prigodna priznanja.

Iskrena sućut.

stjepan borkovic 2stjepan borkovic 202001 Slavni Jaskini juniori lipanj 2020 1